За първи път от стъпването си на българския пазар EVN, които

...
За първи път от стъпването си на българския пазар EVN, които
Коментари Харесай

EVN не може да каже с колко ще поскъпне тока за бита от първи юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN, които доставят с електрическа енергия Югоизточна България, не могат да кажат на своите консуматори с какъв брой ще нарастне тока за бита от първи юли.

Според настоящите нормативни документи, всички енергийни сдружения би трябвало до края на този месец да внесат в енрегийния регулатор заявките си за цените, които ще работят от юли т.г. до юли идната. Заради идната частична либерализация на пазара на тока за бита въпросителните са повече от отговорите, а ценовото заявление ще бъде без цена.

Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на шефовете EVN – България, изясни пред БНР,  че има няколко неразбираеми момента. 

" Първо - променя се методът на покупка на силата. Т.нар. либерализация на едро е планувана по закон да се случи, само че продължаваме да имаме контролирани цени към крайните клиенти. Регулираната цена към крайния клиент ще бъде определяна от Министерски съвет на база постигнатата междинна цена на борсата ден напред. 

Не е ясно в края на месеца каква ще бъде цената, каква ще бъде нашата надценка. Ние все още не може да кажем каква ще бъде нашата последна цена ". 

Това ще се отрази като много сериозен ликвиден проблем за сдружението, означи тя в предаването " 12+3 ".

" Дискутираме да има смяна в закона, с цел да може да се получи едно по-гладко финансиране на този нов модел на покупка на силата. Крайните доставчици не престават да бъдат контролирани.

Имаме схващане от Комисията по енергетика в Народното събрание и от всички заинтригувани институции ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР